Etkili Düşünme İçin Ne Yapmalıyız?

0
226

Düşünme, olayları yorumlamaktır. Her şey bir fikirle başlar. Yeni fikirler bizi ileriye götürür. Düşünmek, bilgiden daha değerlidir. Düşünme aktif bir süreçtir. Eğer siz pasif yapmazsanız asla pasif kalmaz. Düşünce çok güçlüdür. Çünkü olayların gölgesi, aslında düşüncelerimizdir. Başarı aslında doğru düşünmenin bir sonucudur. Doğru düşünceler de kötü düşüncelerin sonuçlarıdır. Hatalı ve yanlış düşüncelerin sonucudur.

Düşüncelerimiz asla mükemmel olamaz belki ama çok daha iyi olabilir. Çok daha cesur ve çok daha mantıklı olabilir. Çok daha sizin yararınıza olabilir. Bizi doğru seçime götürecek kararları almalıyız. Karar vermek seçmek demektir. Tercih yapmak demektir. Aslında çoğu zaman zihnimizde her şey “otomatik pilot” sonucunda oluşur. Düşünmeyi unuturuz ve o an için en uygun kararı veririz.

Etkili düşünmek tüm temsil sistemlerimizi kullanmak demektir. Ancak bu sayede doğru ve kaliteli sonuçlar alırız. Mesela görsel ağırlıklı temsil sistemimiz varsa, görsel düşünürüz. Diğer temsil sistemlerini dahil ettiğimizde düşünce kalitemizde ciddi artışlar meydana gelecektir. Düşünürken inanmak istediğiniz şeylere odaklanın. Girişimci ve yenilikçi kişiler başarısız olduklarında adeta zihinsel işkence çekerler. Çünkü çözümü bulmak için daha çok düşünmek gerekir.

Düşünme, resimler veya filmler şeklinde de olabilir. Birisine yol tarif etmek, onu hem resmetmek hem de film gibi düşünmeye dayanır. Anıları hatırlamak ve düşünmek de böyledir. Ya bir anınızı hatırlarsınız ya da film şeridi gibi gözlerinizin önünden geçer. Düşünme sonucu eylem adımları belirlendiği için, eylemlerimiz sonucunda nelerden vazgeçtiğimizi de analiz etmek gerekir. Ne düşünülürse düşünülsün bu vazgeçilenler yani ödenecek bedeller de düşünülmelidir. Bu, düşüncenin kalitesini belirler. 

Alıştırma:

Geleceği bilmek istiyorsanız düşüncelerinizi düşünün yeter. Zihninden neler geçiyor?