Geribildirim Ne Demek? Etkili Geri Bildirim Nasıl Olur?

0
61

Geri bildirim, bir şey istediğimiz gibi gitmeyince ya da sonuç beklediğimiz gibi olmayınca sorduğumuz sorulara aldığımız cevaplardır. Bize etkinin tepki olarak yansımasıdır. Dolayısıyla, geribildirim hem içsel hem de dışsal olarak verilebilir. İçsel geribildirim kişinin kendi kendisine verdiği geribildirimdir. En önemli geribildirim içsel verilendir. Dışsal geribildirim ise, bir kişinin başka bir kişiye veya gruba geribildirim vermesidir.

Meta Model kullanarak çok iyi geribildirimler alabilirsiniz. Doğru sorular sizi doğru cevaplara götürecektir. Doğru sorular sormalı ve asla kendini kandırmamalısın. En iyi geribildirimler sizi geleceğe taşıyacak olanlardır. Bence insanoğlu için, en önemli geribildirimlerden biri, parasız kalmaktır. Parasız kalmak sizi geleceğe nasıl taşır? Çünkü bir kere parasız kaldın mı, bir daha asla kalmamak için canını dişine takıp bütün bildiğin risk analizlerini yapıp öyle adım atarsın.

Geri bildirim kişilerin kimliklerine ve inançlarına dokunduğunda kişiler hemen tepki verirler. Geribildirim, negatif ya da yıkıcı bir şey değildir. Negatif geribildirim de bir geribildirimdir ve algılamanıza göre de yararlıdır. Aslında, kötü tecrübe ve kötü geribildirim yoktur. Sadece kötü anlama ve kötü yorumlama vardır. Her geribildirimden bir şeyler öğrenebilirsiniz. Ne kadar yıkıcı olursa olsun, gelen geribildirimi değerlendirin ve kendinize ders çıkarın. İnsanlar hedeflerine ulaşamadıklarında, istediklerini tam olarak gerçekleştiremediklerinde, bunu olumlu tepkiler alabileceği bir fırsat olarak görmelidirler. Ancak genelde bunu başarısızlık olarak tanımlarlar. Oysa bu başarısızlık demek değildir. Başarısız olmanın tek anlamı vardır: “Vazgeçmek” Her an vazgeçmek için erkendir ve asla vazgeçmemek gerekir. Doğru geri bildirimler ve esneklik doğru sonuçlara götürür.

Geri bildirimler temelde 2 kategoriye ayrılır:

1. Bilinçli geribildirimler. Etki – tepki sürecinin bir sonucu olarak kişilerin bilinçli olarak verdiği geribildirimlerdir.

2. Bilinçdışı geribildirimler. Kişilerin istem dışı tamamen bilinçaltı destekli geribildirimlerdir. Şaşkınlık ifadeleri en somut örnekleridir. Bu geribildirimler kendiliğinden meydana geldikleri için çok inandırıcı ve gerçektirler.

Bilinçli veya bilinç dışı geri bildirimleri okumayı öğrenmelisiniz. Aynı zamanda bu geri bildirimleri vermeyi de öğrenmelisiniz. İletişimde söz söylemeden de farklı geri bildirimler verebilirsiniz. Modelleme yaparken de kişilerin geri bildirimlerini okumalısınız. Farkında olmadan verilen geri bildirimler bilinçaltı kodlar içerir. Bunlar çok önemli ve değerlidir.
Sandvich metodu, geri bildirim açısından çok etkili bir tekniktir. Geri bildirim sürecini sandvich gibi düşünün. Ekmek kısımları başı ve sonu olsun. Başında ve sonunda olumlu yönler söylenir. Arada ise, eleştiri yapılır. Kişinin önce neleri iyi yaptığından bahsedilir. Daha sonra eleştiri ve geri bildirim arada olumlu şekilde ifade edilir. En son olarak da yine olumlu şekilde bitirilir.

Her hareketinizi yaparken kendinizi eleştirmek gibi garip bir huy geliştirebilirsiniz. Önemli olan doğru değerlendirme yapabilmektir. Hata yapmak kötü bir şeydir. Ancak sinirlerin bozulması insanı mahveder. Yanlış yaptığınızda ilk yaşanılan duygu “ÖFKE” dir. İşte bu öfkeyi yaşadığın anlarda gerçekten kim olduğunu anlarsın.

 

Alıştırma:

Geçmişinizde başarılı olduğunuz ya da başarılı olduğunuzu düşündüğünüz 3 deneyiminizi hatırlayın. Neleri doğru ve neleri yerinde yaptığınızı tespit edin. Şimdi 3 başarısız deneyiminizi düşünün. Nerelerde hata yapmış olabileceğinizi tespit edin. Sonra, bu deneyimlerinizi karşılaştırın ve olası sonuçlar üzerinde düşünün. “eğer” cümleleri kurun ve kendinize geribildirimler verin.