Bir eylemi yaptıran veya yaptırmayan gücü harekete geçiren şunlardır:
1) kilit inançlarınız ve bilinç dışı kurallarınız
2) hayat değerleriniz
3) referans noktalarınız
4) kendinize sürekli olarak sorduğunuz sorular
5) her an hissettiğiniz duygusal durumlar.
Bu beş unsurdan herhangi birini değiştirmekle hayatınızda güçlü ve ölçülebilir değişiklikler yapabilirsiniz.
Önemli olan bilmek değil, yapabilmektir. Kişinin kendine yapabileceği kötülük, öğrendikleri ile harekete geçmemektir. Önce öğrenmeli ve daha sonra da öğrendiklerini uygulayarak mutlaka ileriye doğru yol almalıdır. Biliyorsa, bildiğini uygulamalı, bilmediğini de araştırıp öğrenmelidir. Aksi halde bildiğini unutmak daha yararlıdır. Yarım bilgi ve gereksiz bilgi kişiye yük olur. Bilgiyi taşıyamaz. Bilmek ve uygulamak beceri getirir ve becerikli adamlar da kalkıp harekete geçerse çok başarılı olur.
Harekete geçmek için, duygularınızı kullanabilirsiniz. Çünkü duygularımız bizim tarafımızdan şekillenir. Özellikle, olumsuz duygularınızı eyleme geçmek için basamak olarak kullanabilirsiniz. Olumsuz duygular doğru kullanıldığında adeta fırsat verir. Olumsuz duygular aslında size, bir şeylerin ters gittiğinin sinyalini verirler. Bu yüzden olumlu ve olumsuz duygulara dikkat etmek gerekir. Bu sinyallere ulaştığınızda ertelememeniz gerekir. Ertelemeden eyleme geçmeniz gerekir. Olumlu duygulara ulaşmak için harekete geçmeniz gerekir.
Yaptığım onca çalışma ve araştırmadan sonra şunu öğrendim. Her şey geleceği tahmin, analiz etme ve eyleme geçme yeteneğine bağlıdır. Tahmini ve analizi yapar, harekete geçersiniz. Sonra da gerçekleşmeler olur. Ve siz bu gerçekleşmelere göre sonuçlar alırsınız. Bazen kazanırsınız bazen de kaybedersiniz. Ama öğrenirsiniz. Ve akıntı sizi çoğu zaman tahmin ettiğinizden daha iyi yerlere götürür. Harekete geçmediğinizde beklentiniz de olmaz. Harekete geçmemek kendi başına risktir. Harekete geçme kararsızlığına düştüğünde insanlar, kendi kendisini motive edebilir. “Ne olmuş yani en fazla hata yaparım. Herhalde en başa dönerim.” diyen biri denemeyi ve harekete geçmeyi tercih edebilir. Denemek de sonuçların başlangıcını oluşturur.
Yalnız, bir insanın yeterince araştırmadan, düşünmeden canının istemesine göre harekete geçmesi de, poker oynarken elindeki kartlara bakmaması gibidir. En az kaybetme ihtimali olduğu zaman ve tüm olasılıkları hesaplayabildiği zaman harekete geçmelidir. Eğer saldırıya geçmeyecekse de, doğru zamanı ve doğru şartları oluşturmadan yerinden kıpırdamamalıdır. Yani, yaptığı şeyin ne olduğunu bilmediğinde, harekete geçmemek en doğru karardır.
Neden harekete geç(e)miyoruz?
Yaptığım çalışmalarda, kişiler için “yaş” konusu karşıma sürekli çıkmaktadır. Kişiler harekete geçmek için kendilerini ya genç ya da yaşlı olarak tanımlamaktadır. Eyleme geçme konusunda erteleme veya vazgeçme davranışları sergilemektedirler. Hayalleri vardır ya da sönmek üzeredir. Sanki sürekli bir yaş takıntıları varmış gibi davranırlar. Karşıma çıkan başka bir sınırlayıcı, maddi eksikliklerdir. Maddi eksiklikler, yaş konusuna göre daha mantıklıdır. Çoğu zaman bu sınırlayıcıyı çalışmanın en başında analiz etmeniz gerekir. Çünkü maddiyat eksikliği, pek çok sorunun başlıca kaynağı olabilir. Pek çok çözümün de anahtarı rolünde olabilir.
Mükemmeli aramak, aşırı derecede mükemmeliyetçi olmak da harekete geçmeyi etkiler. Oysa, harekete geçmek için, mükemmel olmaya gerek yoktur. İlk adımla başlamak gerekir. Sonuçta kervan yolda düzülür. Zaman içerisinde güncelleştirmeler yapılabilir. İlk çıkan cep telefonuyla son çıkan aynı mı? Bahane bulmadan en mükemmeli yakalamadan kişi, kendine inanmalı ve hedefleri doğrultusunda bir an önce eyleme geçmelidir. “Karamsarlık ve hareketsizlik yerine, teşvik ve hareket!” prensibini benimsemelidir. Ertelemek yerine hemen yapmayı tercih etmelidir. Bir tohum bakılınca bir tohumdur. Ancak ekilince, pek çok tohumu da beraberinde getirir.
Doğru soru: “Eğer harekete geçersen başına gelebilecek en kötü şey ne olur?”
Alıştırma:
Hedefleriniz için nereden başlayacağınıza ve önceliklerinize karar verin. İlk adımı tespit edin. Olası diğer adımları tespit edin. Zamanlamalarını bulun ve harekete geçin. Harekete geçtikten sonra sürekli öğrenin. Bunun için her aşamadan sorgulayın ve geribildirimler verin ve alın.