Hızlı Öğrenme Nedir? Hızlı Öğrenme Teknikleri Nelerdir?

0
21

Çocukların öğrenme stratejilerini izleyin. Modelleme en etkili öğrenme yöntemidir. Onlar yakınlarını ve görsel medyadan öğrendiklerini modelleyerek hayata geçiriyorlar. Siz de öğrenmek istediğiniz alanda başarılı bulduğunuz bir kişiyi modelleyebilirsiniz. Yani hepimiz aslında hızlı öğrenmeyi biliyoruz.

Motivasyonunuzu doğru seçin ve her zaman yüksek tutun. Tüm temsil sistemlerinizi öğrenme sürecine dahil edin. Dikkat dağınıklıklarına sebep olabilecek etki ve nedenleri hayatınızdan çıkarın. Ders çalışırken cep telefonunuz sürekli zihninizi meşgul ediyorsa ya kapatmayı tercih edin ya da onu kendinizden uzaklaştırın.

Öğrenmek için “yapmak” zorundasınız. Çünkü öğrenmenin en iyi yolu yapmaktır. Pratik öğrenme, yalnızca düşünerek ya da planlayarak değil, onu yaparak en iyi şekilde geliştiğini söyleyecektir.

 

Merak ve Öğrenme

İnsanlar bilinmeyene her zaman meraklı olmuşlardır. Bu bilinmeyene olan merak, NLP doğarken de geçerli olmuştur. NLP kurulurken, modelleme ve farklı soruların katkısı olduğundan bahsetmiştik. Merak, öğrenmenin anahtarıdır. Meraklı olup doğru soruları sorarsanız ve devamında araştırırsanız, daha nitelikli bilgiye ulaşırsınız. Bunu eylemlerinizle de desteklerseniz, öğrenmenin anahtarını elinize almışsınız demektir. Merak için modelleme yapmak isterseniz, en etkili model çocuklardır. Çocuklar merak etmeyi çok iyi bilir. Çocuklar, meraklarını gidermek için sürekli sorular sorarlar. Cevapları aldıkça da yeniden merak ederler ve yeni sorular sorarlar. Merak ettiğiniz sürece öğrenirsiniz.

NLP bizden neden başarısız olduğumuza dair geribildirim almamızı ister. Bu, tamamen merak çerçevesi altında sorduğumuz sorular ışığında gerçekleşir. Soru sorun! Bol bol soru sorun! Ayrıntıları yakalamak için sorun! Araştırma yaparken azimli olun! Bazen aylarca aradığınızı bulamayabilirsiniz. Geri bildirim alarak sürekli araştırın ve öğrenmeye çalışın. Eğer “merak” yeteri kadar bende yok diyorsanız, Onu “ihtiyaç” haline getirdiğinizde bu sorunu çözmüş olursunuz. Çünkü ihtiyaçlar güçlü katalizörlerdir. İhtiyaçlar, istemenin ötesinde bir şeydir. İçine düştüğünüz durumlar sizi tetikler ve araştırma yapmaya çözüm bulmaya yönlendirir. Bunun sonucunda da ister istemez “merak” oluşur.

İnsanlar merak ettikleri konu hakkında araştırma yaptıklarında kendi düşüncelerini doğrulayan bilgilerden de uzak durmalıdır. Buna “yanlı doğrulama” denir. Bu araştırmanın ve öğrenmenin tuzağıdır. Öğrenmeyi engeller. Bu, düşünceler doğrultusunda “kanıt” avlamaya çıkmak gibidir ve merak ile alakası yoktur. Beckwith, “insanlar bir karara varmak için veri toplamakla uğraşmazlar; veriyi genelde kararlarını haklı göstermek amacıyla toplarlar.” demiştir.

Merak uyandırarak konuştuğunuzda dikkati hemen çekmeyi başarırsınız. Merak, bilinçaltını hemen harekete geçirir. Cümleye “Şimdi daha iyi anlamanız için size bir hikaye anlatacağım” diyerek başlarsanız, bilinçaltı bunu reddetmez, meraklanır ve öğreneceği gerçeğinin kaçınılmaz olduğuna inanır.

Doğru soru:

“Meraklı mısın?”
“Ne kadar meraklısın ve hangi konulara meraklısın?”