Neuro Linguistic Programming kelimelerinin baş harflerinin kısaltması olan NLP, duyu – beyin – sinir dili programlaması olarak Türkçe’ ye çevrilebilir. John Grinder ve Richard Bandler tarafından 1976 yılında bu isim konulmuştur.
Joseph O’ Connor’ a göre NLP; “düşüncelerinizin (neuro) kelimelerinizden (linguistic) nasıl etkilenerek eyleme (programlama) geçirdiğini ortaya koyan bir tekniktir. NLP’ nin konusu; kişisel gelişimi ve değişimi getirmektir.”
Harry Alder’ e göre ise NLP; “kişisel mükemmelliği yakalamanın sanatı ve bilimi” dir.
NLP ciddi başarılar elde etmiş kişilerin modellenmesi sonucu oluşturulmuştur. Yani, canlı deneyimlerin gözlemlenmesi ile yakından ilgilidir. Bizim de aynı yolları izleyerek başarılı olabileceğimizi savunur. NLP açısından; dil, psikoloji, doğru düşünme ve alışkanlıklar çok önemlidir. NLP algılayış ve davranış biçimidir. Çünkü düşünce ve eyleme çok önem verir. Ve biz, düşünce ve davranışlarımızla kendi gerçekliğimizi oluştururuz.
NLP aslında bize yaşamımızı değiştirebilmemiz ve kontrol altına alabilmemiz için değişim teknikleri sunar. Bu teknikler işe yarar ve gerçeğe dayanır. NLP teknikleri basit ve anlaşılır, aynı zamanda da uygulanabilirdir. Yani NLP; sürekli gelişen, yenilenen kısaca “yaşayan” bir şeydir. NLP daima sonuçları anlatır ve sonuçlardan bahseder. NLP bir bilgi bütünüdür.
NLP den faydalanmak için önce bilmek ve sonra da muhakkak uygulamak gerekir. NLP de zor kurallar yoktur. Kişilerin kendi potansiyellerini açığa çıkarmaları için yararlı teknikler sunar. Bu teknikler sayesinde NLP, bireysel hedeflerinize daha hızlı ulaşabilmenizi sağlar. NLP kişinin yaşamını tamamen değiştirebileceği seçenekler sunar. Siz mükemmele ulaştıkça iyi olursunuz ve hayatta kalırsınız. Yani, kazananlardan olursunuz.
NLP, Richard Bandler ve John Grinder öncülüğünde; Gestalt terapisinin kurucusu Fritz Perls, aile terapisti Virginia Satir ve hipnoterapist Milton Erickson incelenmesinin sonunda şekillenmiştir. Kurucuların amaçları başarıyı modellemekti ve bunu mümkün kıldılar. Bunun için çok fazla ve farklı sorular sordular. Onlar, başarının tesadüfi olmadığını kanıtladı, sonuçlara ulaşmanın yollarını aradı ve başarının tekrarlanabilen bir şey olduğunu gösterdiler.
“NLP, antropolog Gregory Bateson’ ın görüşleri üzerine inşa edildi ve 1970’ lerde John Grinder ve Richard Bandler tarafından geliştirildi. Grinder, dilbilimde uzmanlaşırken Bandler’ in özel alanı matematik, bilgi teknolojisi ve psikolojiye duyduğu ilgiydi. Temelde ilgilendiği konu insanlar arası iletişim, tecrübe ve mükemmeli gerçekleştirmeye çalışmaktı.”
“1970’ lerin ilk yıllarında, dilbilimci John Grinder ile matematikçi, psikoterapist ve bilgisayar uzmanı olan Richard Bandler’ in alanlarında çok başarılı olan 3 psikoterapistin insan davranışında önemli değişimler yaratabilen yöntemleri üzerindeki çalışmaları ile başlamıştı. Dr. Milton Erickson, tüm zamanların en büyük hipnoterapistlerinden biri olarak görülürken Virginia Satir, ilişkilerle ilgili sorunlara gözle görünür kesin çözümler getirebilen çok başarılı bir aile terapistiydi. İngiliz antropolog Gregory Bateson ise, bir üstün performans modeli olarak, NLP’ nin kurucuları Grinder ile Bandler’ i ilk dönem çalışmalarında oldukça etkilemiştir.”
Richard Bandler NLP sürecini oluştururken Virginia Satir ve Milton H. Erickson çalışmalarından faydalanmış ve bu 2 hekim danışanlarına ulaşma imkanı vererek Richard Bandler’ e çalışmalarını test edebilme imkanı vermişlerdir. Richard Bandler ilk başta fobi tedavisi üzerine yoğunlaşmış ve başarılı olunca tüm alanlarda NLP sürecini başlatmıştır. Çalışmaları onları ortak başarı noktalarını analiz etmeye, bunları birer model içinde kullanmaya ve daha sonra modellemeye yönlendirdi. Tespitlerini 1975 ve 1977 arasında yayımlanan 4 kitapta topladılar: The Structure of Magic (Bölüm 1 ve 2), Patterns (Bölüm 1 ve 2).
NLP o günlerden bugünlere oldukça geniş alanlarda takipçi bulmuş ve her geçen gün öğrenen kişi sayısı artmaktadır. Bunda, yazılan kitapların etkisi olduğu kadar internetin ve sosyal medyanın da etkisi çoktur. Artık çok sayıda NLP kitabı bulunmaktadır. Spesifik alanlarda bile NLP kitabı bulabilirsiniz. Yöneticiler için, sporcular için, evliler için vs…
Doğru
soru:[1] “NLP öğrenirsem
hayatımda neler değişir?”