NLP Ön Varsayımları 5: Sadece Geribildirim ve Sonuçlar Vardır, Başarısızlık Yoktur

0
46

NLP’ ye göre sadece durumlar, sonuçlar vardır. Hiçbir şey iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış değildir. Her eylemin, davranışın veya hareketin bir sonucu olur. Bu, yaşamın temel bir gerçeğidir. NLP başarısızlığı da bir sistem içerisinde ele alır.

Sıkıntılı ve zor zamanlarınız olur olacaktır da! Her zaman şunu hatırlamakta fayda vardır: Hayatta başarısızlık diye bir şey yoktur. Sadece sonuçlar vardır. Bu sonuçlardan öğrendikleriniz vardır. Aslında bu öğrendikleriniz, sizin daha sonraki kararlarınızda referanslarınızdır. Bunu yapa yapa, kararlar ala ala, yanlış yapa yapa büyürsünüz. Ancak, yaşamda bazı sonuçlar vardır ki, ulaşılmaması daha iyidir. Hasta olduğunuzda hastalığınızın ilerlemesini istemezsiniz ve bunun için doktora gidersiniz. Bu ayrı bir konudur. Sonuçta başarısızlık, sadece bir algılama ve tanımlamadır. Başarısızlık bir çerçevedir ve yeniden tanımlanabilir. Peki, başarısızlık çerçevesinin sınırı nedir? Öyle ya, herkesin başarısızlık eşiği farklıdır. Peki, bu eşik neye göre belirlenir? Başarısızlık tam olarak nedir?

Tecrübe ettiğim kadarı ile başarısızlık plandan sapma olarak algılanıyor. Plandan sapmalar sonucunda kişi başarısız olduğunu hissediyor ve panik durumuna yöneliyor. Yani başarısızlık, istediğimiz sonuçlara ulaşamama durumumuzdur. Hepsi bu! Eğer sonuca ulaşamadıysanız, bunu geribildirim sürecine çevirir ve esnek davranıp yeni bir plan yapıp eyleme geçerseniz, sonuca doğru tekrar yola çıkmış olursunuz. Sonuca bakıyorsunuz ve istediğiniz gibi değil. O zaman hemen “ Burada ne benim işime yaramadı” diye sorun ve cevapları not edin. Eğer bir şey işe yaramadıysa bunu işe yarayan başka bir şey için geribildirim olarak kullanın. Diyelim ki bir arabanız var ama anahtarı çevirdiğinizde çalışmıyor. Tamirciye gittiğinizde sorunlu parçayı buluyor ve yenisi ile değiştiriyor ve arabanız çalışıyor. Sadece işe yaramayan parçayı doğru tespit edin yeter.

Doğru soru:

Hata yaptığınızda hatanızın nerede olduğunu mu araştırırsınız yoksa suçu başka bir şeye atıp hatanın nereden olduğunu araştırmaz mısınız? – Suçlamak bizi rahatlatır ama istediğimiz sonuçlara ulaşmamızı engeller.