Sizi sonuca götürecek bir düşünme stratejisi saptayabilir ve kullanabilirsiniz. Bir şeyi düşünürken; ne yapılacağını bilmek kadar, ne yapılmayacağını bilmek de bir o kadar önemlidir. Düşünürken sorunsuz bir yaşam olacağını hayal etmektense var olan problemleri çözmek daha faydalıdır. Buna odaklanmak gerekir. Nasıl yaşamak istediğinize sadece kendiniz karar verebilirsiniz. Cennet ve cehennemini ancak siz seçebilirsin. Unutmayın ki, her şey düşüncedir. Her şeyin başlangıcı ve sonucu düşüncedir. Düşün, düşün, tekrar düşün! Bütün sorunları düşün ve verebildiğin kadar karar ver! Sonra da eyleme geçmelisin.
Herkes dünyayı kendi gözlüklerinden görür ve değerlendirir. Kazanmanızı veya karar almanızı sağlayan, doğru ve yanlış yapmanızı belirleyen aslında bakış açınızdır. Farklı açılardan bakarak, kendi deneyiminizi ve hayatınızı zenginleştirebilirsiniz. Her zaman açık fikirli olmak gerekir. Sabit fikirli olmak kendinize yapabileceğiniz en büyük kötülüktür. Her şeye tersinden bakın. Ve her şeyi olasılıklar hesabıyla düşünün. Düşünceniz mutlaka birden fazla sağlam temele dayanmalıdır.
Düşüncelerimiz de her şey gibi değişebilir, değiştirilebilir. Sadece, kişinin nasıl düşündüğünü öğrenmesi gerekir. Daha sonra düşünme şekli nasıl değişir ortaya çıkarılabilir. Başarılı insanları başarısız insanlardan ayıran yeteneklerden biri, düşünme modelidir. Düşünme aslında oyunu matematiksel olarak ele almaktır. Hem doğru analizlerde bulunan hem de doğru karar verebilen ender insanlar vardır. Kazanmanın tek yolu da aslında budur.
Disney Düşünme Modeli
Disney düşünme stratejisi, Robert Dilts tarafından Walt Disney’ in incelenmesi sonucunda ortaya çıkartılmıştır. Hayal edilen düşünceleri gerçeklere dönüştürme stratejisidir. Amaç odaklı bir düşünme stratejisidir. Disney stratejisi, insanları üç temel role ayrıştırır.
- Hayalci: Seçenek ortaya konulan yer
- Gerçekçi: Planların gerçekten mümkün olup olmadığının kontrol edildiği yerdir.
- Analiz Eden: Test aşamasıdır. Bu aşamadan bazı kaynaklarda “eleştirmen” olarak da bahsedilir.
Bu 3 rolü kendi kendinize yapabilir ve bunun sonucunda stratejinizi hayata geçirebilirsiniz. Bu kendi kendinize yaptığınız etkili bir beyin fırtınası olacaktır. Eğer iş hayatında veya hayatınızda bu stratejiyi kullanacaksanız, bu 3 rol için 3 farklı kişi seçin. İster bunu rol olarak verin, isterseniz bu rolleri gerçekten hayatında her gün uygulayan kişileri seçin. Örneğin, sürekli her şeyi eleştiren bir kişi eleştirmen rolü oynamakta çok da zorlanmayacaktır.
Alıştırma:
“Her koşulda hayatta kalabilir misin?” sorusunu 3 temel rolde sorun ve cevaplar üzerinde düşünün. Farklı kişiler üzerinden aynı çalışmayı tekrar yapın.
6 Şapka Modeli
Edvard de Bono içsel parçalar fikrinin çeşitlendirilmesini kullanmaktadır. Bono farklı düşünme biçimlerini anlatmak üzere altı farklı renkte şapkadan yararlanarak, düşünme şapkası metaforunu kullanır. Bu tekniği karar vermek için kullanırız. Genelde çözümsüz gördüğümüz problemlerde kullanmak iyidir. Bu konu hakkında şöyle demektedir.
“Beyaz şapka, yalnızca nesnel olgular ve şekillerle ilgili, tarafsız ve nesnel düşüncedir. Kırmızı şapka, sezgisel bakış açısını yansıtır ve duyguları ifade eder. Siyah şapka olumsuz bakış açısına işaret ederken, sarı şapka olumlu iyimser bakış açısıdır. Yeşil şapka, zaten kullanmakta olduğumuz yaratıcı benliği anlatan bir metafordur. Mavi şapka bütün düşünme sürecinin denetlenip organize edilmesiyle farklı düşünme biçimlerinin bir sıraya konması ile ilgilidir.”